Verduurzaming van je huis: hoe kan de bank helpen?
In december, tijdens het vierde Maatschappelijk Forum gingen banken, klanten en experts met elkaar in gesprek over de energietransitie thuis. Joyce van der Est, directeur ASN Bank, beet het spits af namens de Volksbank. Naast Joyce waren ook bestuurders van ABN AMRO, BNG Bank, ING en Triodos aanwezig.
Op naar een klimaatneutrale balans in 2030. Deze ambitie van de Volksbank heeft flink wat voeten in de aarde. Want het betekent dat de CO2-uitstoot van alle investeringen en financieringen van de Volksbank ‘onderaan de streep’ op nul CO2-uitstoot uitkomen. Een van de meest bekende, en meest voorkomende, financieringen is de hypotheek. En de meeste woningen waar een hypotheek op rust, zijn niet klimaatneutraal. Dus hoe kunnen banken huiseigenaren helpen bij de energietransitie thuis?
Energietransitie lukt alleen samen
Discussies over deze vraag leverden tijdens het Maatschappelijk Forum een aantal inzichten op:
- Moeten banken meer financiering verstrekken voor een huis met een goed energielabel, of juist door meer te lenen aan mensen die een woning kopen waar nog heel veel aan moet gebeuren? Op dit moment weegt het verschil in energielasten tussen woningen met verschillende energielabels niet mee in de bepaling van de hypotheekruimte. De meeste aanwezigen vinden het logisch om dat wel te gaan doen.
- De energietransitie lukt alleen als we het samen doen; klanten, banken en overheid. De overheid moet sturen en duidelijke informatie verschaffen. Dan weten woningeigenaren waar ze aan toe zijn en kunnen zij na gaan denken over de maatregelen die zij het beste kunnen nemen en of daar financiering voor nodig is. De banken moeten meer financiering op maat bieden.