Steeds meer Nederlandse financiële instellingen omarmen CO2-meetmethode PCAF
Op woensdag 11 december verscheen het meest recente rapport van PCAF, het Partnership for Carbon Accounting Financials dat een meetmethodiek heeft ontwikkeld om de CO2-uitstoot van de leningen en investeringen in kaart te brengen. In het rapport staat dat het aantal Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen dat werkt aan het berekenen van de klimaatimpact van hun leningen en investeringen, groeit.
Inmiddels zijn al zeventien financials met een totaal beheerd vermogen van 2 biljoen euro onderdeel van PCAF. Recentelijk zijn BNG Bank, NWB Bank en NIBC toegetreden. De andere leden zijn ABN AMRO, Achmea Investment Management, Actiam, APG, ASN Bank/de Volksbank, a.s.r., FMO, MN, PME, PMT, Rabobank, Robeco, Triodos Bank en Van Lanschot Kempen. In het rapport geven de zeventien deelnemers een update van de vorderingen die zijn geboekt met de PCAF-methodiek. Die is afgelopen jaar bijvoorbeeld verder uitgebreid en kan daardoor worden toegepast op meer soorten leningen en investeringen.
“Dit rapport laat zien dat PCAF een eenvoudige en krachtige manier biedt om te beginnen met het meten van en rapporteren over klimaatimpact”
Piet Sprengers van ASN Bank is voorzitter van PCAF: “PCAF speelt een belangrijke rol om de financiële sector in staat te stellen de overgang te maken naar een positieve, CO2-arme toekomst. Door hun CO2-uitstoot transparant te maken, zetten financiële bedrijven een hele belangrijke stap om hun portefeuille uiteindelijk in lijn te brengen met het Klimaatakkoord van Parijs. Het rapport laat zien dat PCAF een eenvoudige en krachtige manier biedt om te beginnen met het meten van en rapporteren over klimaatimpact. We roepen de financiële sector op om de uitstoot van hun leningen en investeringen te beoordelen, hun financiering van fossiele activa te verminderen en actief de overgang naar een CO2-arme economie van de toekomst te ondersteunen.”
Wereldwijd en ambitieus
PCAF begon in 2015 op initiatief van ASN Bank tijdens de klimaattop in Parijs. Elf Nederlandse financiële instellingen sloten zich direct aan. Inmiddels is PCAF uitgegroeid tot een wereldwijde standaard. Op dit moment hebben 57 financiële instellingen uit de hele wereld zich aangesloten en gecommitteerd aan de afspraak om hun CO2-uitstoot te meten en daarover te rapporteren. Zij vertegenwoordigen 3,5 biljoen dollar aan totale assets.
De ambitie is om het aantal leden in een jaar te laten groeien naar honderd instellingen wereldwijd. Een belangrijke volgende stap in de ontwikkeling van PCAF is het gebruik van inzichten uit de beoordeling van broeikasgasemissies om op wetenschap gebaseerde doelen te stellen. Deze doelen zorgen ervoor dat financiële instellingen kunnen bijdragen aan het handhaven van de wereldwijde temperatuurstijging binnen veilige niveaus.