Naar inhoud
De Volksbank logo de volksbank

Hoge cijfers voor de Volksbank in rapport van Eerlijke Bankwijzer

Vandaag, donderdag 13 december 2018, publiceert de Eerlijke Bankwijzer de resultaten van de nieuwe beleidsupdate over het Duurzaamheidsbeleid van banken. De Volksbank scoort bij dit onderzoek gemiddeld het beste.

Cid3995_1312_6f253db6_750x500

De Volksbank voor het eerst als geheel beoordeeld

De Eerlijke Bankwijzer beoordeelt elke twee jaar het investeringsbeleid van de zeven belangrijkste Nederlandse banken. In het huidige onderzoek worden zij beoordeeld op acht duurzaamheidsthema's, vijf risicosectoren en hun bedrijfsvoering op gebied van beloningen en transparantie. Sinds 2017 is het ASN Duurzaamheidsbeleid van toepassing op de gehele Volksbank en dus op ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank en SNS. Daarom beoordeelde de Eerlijke Bankwijzer voor het eerst de Volksbank als geheel.

Cijfers verbeterd

Recent is het duurzaamheidsbeleid meer in lijn gebracht met de manier waarop de Eerlijke Bankwijzer scoort. Dit heeft geleid tot een mooie cijferlijst: vijf tienen en zes negens. Onze beleidsscores voor de financiële sector zijn drie punten vooruitgegaan en voor de visserijsector met twee punten. De scores voor dierenwelzijn, mensenrechten, bosbouw en voeding zijn ook gestegen. Helaas scoren we, net als de andere banken, een onvoldoende op het thema Gendergelijkheid. Onze score (vijf) is weliswaar het hoogste, maar geeft aan dat hier nog wel vooruitgang geboekt kan worden. De recente directiebenoemingen laten zien dat de Volksbank zeker ambities op dit vlak heeft.


Bekijk de nieuwe scores van alle banken.

Praktijkonderzoek Klimaat

De Eerlijke Bankwijzer onderzoekt regelmatig hoe de Nederlandse banken in de praktijk omgaan met zaken als: wapens, fossiele energie en leefbaar loon. Steken ze daar geld of niet? Onlangs verscheen een onderzoek naar de financiering van energiebedrijven door de zeven banken en zeven verzekeringsmaatschappijen. Daaruit blijkt dat de Volksbank samen met Triodos het beste scoort: wij financieren alleen de productie van duurzame energie en niet van fossiele energie. De overige banken en verzekeringsmaatschappijen financieren slechts tussen 0 en 16 procent duurzame energie, en dus tussen 100 en 84 procent fossiele energie.

Bekijk het onderzoek 'Beleggingen in energiebedrijven'.

Over de Eerlijke Bankwijzer

De Eerlijke Bankwijzer maakt deel uit van de Eerlijke Geldwijzer, een initiatief van FNV, Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, PAX en World Animal Protection. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Profundo.

“wij financieren alleen de productie van duurzame energie en niet van fossiele energie”

Deel dit artikel