Naar inhoud
De Volksbank logo de volksbank

De Eerlijke Bankwijzer en de Volksbank

1 mei 2024 - De afgelopen jaren heeft de Volksbank (ASN Bank, SNS, RegioBank en BLG Wonen) regelmatig een positieve score gekregen in de vergelijking van banken in de Eerlijke Bankwijzer. Zo scoorde de Volksbank in het onderzoek van mei 2023 een 9 (op een schaal van 10) en stond zij daarmee bovenaan in een overzicht met 7 andere banken.

Eerlijke bankwijzer

Laatste rapport

Het laatste rapport van de Eerlijke Bankwijzer werd gepubliceerd op 25 mei 2023. Hierin staan de resultaten van het onderzoek dat door onderzoeksbureau Profundo in de periode januari-mei 2023 is uitgevoerd. In het onderzoek is nagegaan welke duurzaamheidscriteria zijn opgenomen in het krediet- en beleggingsbeleid van ABN Amro, Bunq, De Volksbank, ING Bank, NIBC, Rabobank, Triodos Bank en Van Lanschot Kempen. Het ging hier dus om een vergelijking van beleid van de verschillende banken. Naast beleidsonderzoeken publiceert de Eerlijke Bankwijzer ook jaarlijks onderzoeken waarin wordt getoetst of banken zich in de praktijk aan hun eigen beleid houden. Dit zijn de praktijkonderzoeken en hiervan afgeleid zijn de praktijkscores van banken.

“De Eerlijke Bankwijzer laat zien in hoeverre banken duurzaam bezig zijn.” Jonna Tjapkes Senior adviseur duurzaamheid bij het Expertisecentrum Duurzaamheid

Wat zijn de toetscriteria van de Eerlijke Bankwijzer?

De Eerlijke Geldwijzer, de organisatie die de Eerlijke Bankwijzer vormgeeft, is lid van het internationale initiatief Fair Finance Guide International. De criteria waarop getoetst wordt door de Eerlijke Geldwijzer zijn gebaseerd op de methodologie van de Fair Finance Guide International.

Beoordeling op thema’s

De Eerlijke Bankwijzer kijkt bij de beoordeling van het beleid van de banken naar de duurzaamheidsthema’s belastingen, dierenwelzijn, gendergelijkheid, klimaatverandering, mensenrechten, natuur en de risicosector wapens. De drie pijlers van de Volksbank, klimaat, mensenrechten en biodiversiteit komen in de hierboven genoemde onderwerpen terug. De pijler klimaat komt terug in het duurzaamheidsthema klimaatverandering.De pijler mensenrechten komt bij terug bij de duurzaamheidsthema’s mensenrechten en gendergelijkheid. De pijler biodiversiteit komt terug bij het duurzaamheidsthema dierenwelzijn en natuur.

Over de Eerlijke Bankwijzer

De Eerlijke Bankwijzer is een onafhankelijk samenwerkingsverband van vijf maatschappelijke organisaties: Amnesty International, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX, en World Animal Protection. Er zijn geen financiële of personele banden tussen ASN Bank en De Eerlijke Bankwijzer.

Het doel van de Eerlijke Bankwijzer is om inzichtelijk te maken hoe de onderzochte banken, allemaal actief in Nederland, scoren op diverse duurzaamheidsthema’s. En om hen hiermee aan te sporen om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, te financieren en te beleggen. De Eerlijke Bankenwijzer beoordeelde alle onderzochte banken op dezelfde wijze ongeacht onderlinge verschillen, bijvoorbeeld of ze al dan niet grootzakelijke klanten bedienen.

Download het rapport Beleidsbeoordeling Nederlandse banken 19e update (Word-document 34 pagina’s).

Logo eerlijkebankwijzer

Deel dit artikel