Naar inhoud
De Volksbank logo de volksbank
Header VIRT Ue2

Het duurzame huis van de toekomst

De Volksbank sponsort studenten TU Eindhoven

De Volksbank is een van de trotse hoofdsponsors van team VIRTUe, een studententeam uit Eindhoven, dat het duurzame huis van de toekomst heeft ontworpen. Slimme snufjes in het huis inspireren de bewoners om te leren duurzamer te leven. Tachtig procent van de gebruikte materialen is of kan later worden hergebruikt. Het huis is ingedeeld in twee studio's met daarnaast een knusse gemeenschappelijke ruimte waar apparaten staan die goed te delen zijn. Vanaf het voorjaar 2023 is dit huis te bekijken in Eindhoven.

De toekomst van duurzaam wonen I Duurzaam bouwen

Thumb VIRT Ue duurzaam wonen duurzaam bouwen

VIRTUe is een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven. Met in totaal ruim 100 studenten hebben zij in 3 jaar een duurzaam huis ontwikkeld. Het huis behaalde een tweede prijs bij de Solar Decathlon Europe, een wedstrijd tussen universiteitsstudenten met duurzaam bouwen en leven in steden als thema.

Met hun duurzame huis, gemaakt van voornamelijk hout en gerecyclede materialen, willen de studenten via hun concept (genaamd "ripple") een voorbeeld zijn voor de bouwindustrie en daarnaast de bewoner aanmoedigen een duurzamer leven te leiden door dit aantrekkelijk en gemakkelijk te maken. Zo kan duurzaamheid zich als een druppel steeds verder verspreiden en anderen weer inspireren.

Het huis wordt dit najaar weer opgebouwd in buurtschap Te Veld in Eindhoven, als onderdeel van Living Lab 040. In deze proeftuin met verschillende woonconcepten gaat dit lab met bewoners ontdekken hoe de toekomst van wonen eruit komt te zien. In een omgeving waar mens en milieu met elkaar in balans zijn.

Energievraag reduceren met techniek

Het VIRTUe team heeft het smart system EQUI ontwikkeld. Met dit systeem wordt op innovatieve wijze de energievraag gereduceerd door positief gebruikersgedrag te stimuleren. EQUI is een smart home interface dat de bewoners helpt hun energieverbruik te monitoren en evalueren en huishoudelijke apparaten automatisch kan aanzetten op een gunstig energiemoment. Librium is het brein achter het energiesysteem, dat het energieverbruik en de energieopslag en andere slimme systemen in het huis beheert.​

Energievraag duurzaam huis website

Ingepakt met zonnepanelen

Het huis is 'ingepakt' in zonnepanelen, die aan drie zijden zijn geïntegreerd in het ontwerp van de gevel en zo de hele dag zonlicht opvangen. De zonnegevel maakt het dak tot een bruikbare ruimte voor de bewoners en verwelkomt groen dat de biodiversiteit stimuleert. Dankzij de innovatieve technologie voor kleurafstemming en het unieke rasterpatroon dat op de zonnepanelen is aangebracht, gaat het zonnesysteem naadloos over in de houten gevel. De noordzijde van de gevel herbergt een vogel- en vleermuizenhotel.

VIRT Ue 2

Slim waterbeheer

De vrije ruimte op het dak, die ontstaat door het plaatsen van de zonnepanelen op de gevel, wordt gebruikt als gemeenschappelijk terras en biedt plaats aan planten voor de biodiversiteit in de stad. Het groene dak verlaagt de druk op de riolering, heeft een passief koelend effect en zuivert de lucht. Een toegepaste innovatie is het debietregelsysteem van het wateropvangdak (retention roof flow control system), dat de regenval in het dak kan opslaan en op basis van de weersvoorspelling kan kiezen om het water vrij te geven wanneer de druk op het rioolstelsel lager is.

VIRT Ue 3

Sociale interactie

Het huis is niet alleen slim gemaakt met technische snufjes. Sociale interactie en duurzaam leven spelen ook een belangrijke rol in het huis. Zo is het huis ingedeeld in twee studio's met daarnaast een knusse gemeenschappelijke ruimte waar apparaten staan die goed te delen zijn of niet dagelijks nodig zijn, zoals een oven, koelkast en wasmachine. In de muur tussen de studio's en de gemeenschappelijke ruimte zit een luik dat opengezet kan worden voor extra interactie of juist gesloten voor meer privacy.

Sociale interactie duurzaam huis website

Waarom de Volksbank dit huis sponsort

Voor de Volksbank biedt dit innovatieve project waardevolle inzichten. Hoe kunnen we bijvoorbeeld in de toekomst duurzaam wonen? Deze inzichten worden meegenomen in de ontwikkelingen van onze duurzame proposities op woongebied. "De woningmarkt verduurzamen kun je moeilijk alleen. Daarom stellen we na de wedstrijd samen met de studenten en andere betrokken partijen een onderzoeksprogramma op om van de woning te blijven leren en deze inzichten mee te nemen naar de toekomst", aldus Jeroen Dijst, directielid de Volksbank.

VIRT Ue 1

Bekijk ook

Deel dit artikel