Naar inhoud
De Volksbank logo de volksbank

Reactie op Kamerbrief ministerie van Financiën voor richtinggevend besluit

Demissionair minister van Financiën Steven van Weyenberg heeft op 10 juni 2024 een brief aan de Tweede Kamer gestuurd met als onderwerp: ‘Tweede analyse ter voorbereiding van het richtinggevend besluit de Volksbank'. De minister geeft hiermee invulling aan het door zijn voorganger aangekondigde proces om te komen tot een richtinggevend besluit voor de toekomst van de Volksbank. De minister benadrukt daarbij dat gegeven de demissionaire status van het kabinet het daadwerkelijke richtinggevende besluit aan zijn opvolger is.

500 kapitaaluitkering kantoor utrecht website 2 10000

De door het ministerie van Financiën gemaakte verkenning naar de toekomstopties uit 2021 is de basis voor de analyse in twee delen als opmaat naar een richtinggevend besluit. Uit de eerdere publieke-belangen-analyse d.d. 27 oktober 2023, concludeerde het ministerie van Financiën geen noodzaak in de markt te zien die een bank als permanente staatsdeelneming rechtvaardigt. In het vandaag gepubliceerde advies aan de minister van Financiën beoordeelt onze aandeelhouder NLFI vijf geschetste toekomstopties op haalbaarheid om te komen tot een selectie van realistische toekomstscenario’s voor de Volksbank. In dit proces heeft NLFI ook de Volksbank om haar zienswijze gevraagd.

Vanuit de Volksbank stellen we het bijzonder op prijs dat we onze zienswijze hebben kunnen delen met NLFI. De Volksbank kan zich goed vinden in de door NLFI opgestelde analyse en het daaruit volgende advies als basis voor verdere politieke besluitvorming. Op hoofdlijnen beoordeelt NLFI twee toekomstopties als realistisch: een onderhandse verkoop of een beursintroductie. Dit komt overeen met onze conclusie en analyse, al zijn er bij een nadere beschouwing ook verschillen, zoals het op voorhand borgen van het maatschappelijk profiel in de governance en de visie op een eventuele verkoop in delen, met de kanttekening dat NLFI deze laatstgenoemde optie nuanceert door aan te geven deze niet perse aan te bevelen, maar ook niet op voorhand te willen uitsluiten.

In onze reactie aan NLFI hebben we aandacht gevraagd voor het maatschappelijk profiel van de Volksbank en daarmee ons onderscheidend vermogen in de financiële sector. Onze zienswijze en argumenten zien we terug in het advies van NLFI. De analyse weerspiegelt daarmee de dialoog met onze aandeelhouder NLFI over onze toekomst. Vanuit de Volksbank zetten we deze constructieve dialoog graag voort. Tegelijkertijd ligt onze focus op een voortvarende implementatie van de strategie en prioriteiten en het verder versterken van de operationele en financiële robuustheid van de bank. Zodat we ook in de toekomst als systeembank met een maatschappelijk profiel kunnen bijdragen aan de diversiteit van het Nederlandse bankenlandschap.

Zowel de Kamerbrieven van juni 2024 en oktober 2023 als de verkenning naar de toekomstopties uit 2021 zijn terug te vinden op de website van de Tweede Kamer.

Deel dit artikel

Actueel